سبک زندگی اسلامی

تمدن نوین اسلامی

سبک زندگی اسلامی

تمدن نوین اسلامی

سبک زندگی اسلامی
آخرین مطالب

خوش خلقی

پنجشنبه, ۲۰ شهریور ۱۳۹۳، ۱۱:۳۱ ق.ظ


معجزه‌ی گشاده رویی و حسن خلق

یکی از نیازهای اصلی هر فرد در خانواده و محل زندگی دست یابی به آرامش، و سعادت و شادکامی است. نیاز معنوی بسیار مهمی که اگر مورد بی‌مهری و کم توجهی قرار گیرد کسلات، سایه‌ خمودگی و افسردگی را بر زندگی افراد خواهد گستراند. در این بین منابع غنی و ارزشمند اسلامی با بهره‌مندی از آیات کلام الله مجید و روایات ارزشمند حضرات معصومین (علیهم السلام) بهترین راهکارها و مولفه‌های دست یابی به این مهم را مشخص کرده است. هرچند مولفه‌های و شاخصه‌های دست یابی به زندگی زیبا، ارزشی توأم با آرامش و رضایت‌مندی بسیارند ولی از کارآمدترین عناصر تأثیرگذار در سعادت خانواده چیزی به نام خوشرویی است. 

عنصری به نام خوش رویی و حسن خلق
از جمله زیباترین فضایل اخلاقی که در فرهنگ قرآن به آن توجه خاص شده است فضیلت اخلاقی حسن خلق در زندگی و تعامل با دیگران است. در اهمیت این شاخص ارزشمند اخلاقی همین بس که خداوند متعال در خصوص عامل موفقیت رسول خود در امر تبلیغ رسالت می فرماید:« فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللّهِ لِنتَ لَهُمْ وَلَوْ کُنتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لاَنفَضُّواْ مِنْ حَوْلِکَ؛ [آل‌عمران/159]به سبب رحمت خداست که تو با آنها اینچنین خوشخوی و مهربان هستی اگرتند خو و سخت دل می بودی از گرد تو پراکنده می شدند»

خداوند متعال در این آیه شریف به این مطلب رهنمود می‌فرماید که نه تنها رسول اکرم (صلی الله علیه واله و سلم) بلکه هر شخص دیگر نیز اگر در زندگی از اهرم ارزشمند خوشرویی و نرم خویی بهره‌مند نباشد هیچگاه نمی‌توانند علاقه و رغبت دیگران را به خود جلب نماید. ودیگران تمایلی برای ارتباط و نزدیکی با او نخواهند داشت در عرصه تعاملات اجتماعی و زندگی مشترک با اعضایی خانواده نیز به همین منوال است خانواده که نتوانسته باشد این عنصر ارزشمند را در زندگی بین اعضای خود نهادیه و بارور سازد روی زیبایی و آرامش را به خود نخواهند دید.

فوائد و ثمرات ارزشمند حسن خلق در زندگی

مکمل ایمان و تقویت کننده روح مؤمن
در روایتی ازامام باقرعلیه السلام نقل شده است: «إنَّ أکمَلَ المُؤمنینَ إیماناً أحْسَنَهُم خُلْقاً؛ [1] کامل ترین مؤمنین از جهت ایمان نیکوترین آنان از نظر اخلاق است».

آثار دنیایی حسن خلق
1.پیوندهای دوستی را محکم و پایدار می کند.

نوعاً کسانی که در زندگی افرادی خوش رو و خوش اخلاق هستند مورد استقبال و پذیرش دیگران قرار میگرند چرا که مردم از همنشینی و همراهی با این دسته از افراد احساس آرامش و لذت به آنها دست می دهد و از این ارتباط ابراز رضایت وخشنودی می‌کنند. در روایتی از پیامبرگرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) نقل شده است که می‌فرمایند: «حُسْنُ الْخُلْقِ یُثَبِّتُ الْمَوَدَّة؛ [2] خوشرویی دوستی را پایدار می کند».

2. موجب آبادی سرزمین ها و طول عمر می گردد.

امام صادق علیه السلام در این باره می‌فرماید: «اِنَّ الْبِرَّ وَ حُسْنَ الْخُلْقِ یَعْمُرانِ الدَّیارَ وَ یَزیدانِ فِی الْاَعْمار؛ [3] به درستی که نیکوکاری و خوش خلقی، سرزمین ها را آباد می کند و بر عمرها می افزاید».

3. روزی را زیاد می کند.
امام علی علیه السلام می فرماید:«فی سِعَةِ الْاَخلاقِ کُنُوزُ الْاَرزاقِ؛ [4] گنجینه های روزی در نرمخویی و گشاده رویی است».

4. موقعیت اجتماعی انسان را بهبود می بخشد.
در روایتی دیگر از امام علی (علیه السلام) نقل شده است: «کَمْ مِنْ وَضیعٍ رَفَعَهُ حُسْنُ خُلْقِهِ؛ [5] چه بسیار فرد بی مقداری که خوشرویی اش او را برتری بخشیده است».

5. مشکلات و ناهمواری های زندگی را هموار می سازد.
 همان امام فرمود: «مَنْ حَسُنَ خُلْقُهُ سَهُلَتْ لَهُ طُرُقُهُ؛ [6] هرکس خلقش نیکو شد، راه های زندگی برایش هموار می گردد».

آثار اخروی حسن خلق
1.حساب را آسان می کند.
 امام علی علیه السلام می فرماید: «حَسَّنْ خُلْقَکَ یُخَفِّفِ اللهُ حِسابَکَ؛ [7]اخلاقت را نیکو کن تا خداوند حسابت را آسان کند».
2. آمرزش گناهان.
امام صادق علیه السلام فرمود: «اِنَّ الْخُلْقَ الْحَسَنَ یُمیثُ الْخَطیئَةَ کَما تُمیثُ الشَّمْسُ الْجَلیدَ؛ [8]به درستی که اخلاق نیکو لغزش ها را ذوب می کند همان گونه که آفتاب یخ را».
3. مجوز ورود در بهشت.
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «اَکْثَرُ ما تَلْجُ بِهِ اُمَّتیَ الْجَنَّةَ تُقْوی اللهِ وَ حُسْنُ الْخُلْقِ؛ [9]بیشترین امتیازی که امت من به سبب داشتن آن به بهشت می رود، تقوای الهی و خوش خلقی است».

______________________________________

منابع :
[1]. کلینی،‌الکافى:ج2 ص99ح 1.
[2]. تحف العقول ؛ النص ؛ ص45.
[3]. بحار الأنوار (ط - بیروت) ؛ ج‏68 ؛ ص395.
[4]. الکافی (ط - الإسلامیة)، ج‏8، ص 23.
[5]. تصنیف غرر الحکم و درر الکلم ؛ ص255ح538.
[6]. همان،ص255،‌ ح5389.
[7]. الأمالی( للصدوق)، النص، ص، 210ح9.
[8].الکافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج‏2 ؛ ص100،ح7
[9]. همان،‌ح6.

**



موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۳/۰۶/۲۰

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی